tattoo verwijderen

Nieuwe ontwikkelingen tattoo verwijderen

De laatste decennia heeft tatoeageverwijdering door middel van laser een grote vlucht genomen. Met name de ND YAG Q- swichted laser heeft zijn werking bewezen. Aanbieders die over dit kwalitatief goede laserapparaat en over voldoende kennis beschikken, konden goede resultaten bereiken. Een nadeel van deze YAG laser is dat sommige metaalhoudende inktsoorten en de gifgroene en hemelsblauwe kleuren moeilijk te verwijderen zijn. Om deze kleuren te behandelen is weer een Alexandrite laser nodig. Er zijn lasers op de markt die beide modules YAG en Alexandrite bevatten. Over het algemeen zijn losse systemen van de beste kwaliteit.

De aanbieders van goedkope lasers, die het woord YAG groot uitmeten, pretenderen dat het zou gaan om kwalitatief goede lasers waar men mooie resultaten mee behaald. YAG en Alexandrite zijn echter indicaties voor lichtkleuren en geen kwaliteitsaanduidingen.

PicoSure
Het is al jaren bekend dat Picolasers een grote verbetering zijn voor tatoeageverwijdering. Picolasers produceren namelijk een lichtpuls in een tijdsduur (picoseconde) die vele malen korter is dan een nanoseconde laser zo als bij de ND YAG. Het voordeel van een korte pulsduur is dat er relatief minder warmte in de huid en inkt wordt gebracht, waarmee het risico op verbranding wordt verkleind. Deze korte puls is zo krachtig dat het effect groter wordt. Technische gezien was het tot 2013 onmogelijk om een picoseconde laser te ontwikkelen. Sinds mei 2013 is er een nieuwe laser op de markt: de PicoSure Alexandrite laser. Deze laser beschikt over een korte pulsduur van 550 – 700 picoseconden. De PicoSure lichtkleur is het meest geschikt voor blauwe en groene pigmenten, maar is vrij agressief voor de donkere kleuren als zwart. Verder is het laserapparaat beperkt uitgerust met zijn instellingsmogelijkheden. Hierdoor is de PicoSure minder nauwkeurig af te stemmen op de verschillende huidtypen en tatoeages. Indien meer energie gewenst is, kan dit alleen bereikt worden door de PicoSure laserspot kleiner te maken. Hoe kleiner de spot (lichtbundel) des te meer reactie deze geeft in de huid zelf. De kans is aanwezig dat het eigen huidpigment wordt geraakt met eventueel pigmentverstoringen tot gevolg.

Kliniek Veldhoven is de eerste met de PicoWay laser
Eind 2013 gingen er al geruchten rond dat er nog een nieuwe Picolaser werd ontwikkeld. Kliniek Veldhoven die in Nederland én Europa tot de grootste tatoeageverwijderaars behoort, heeft de laatste ontwikkelingen op de voet gevolgd. De kliniek bericht dat er een verbeterde Picolaser versie op de markt zou komen die het veiligst en het snelst tatoeages verwijderd. Deze laser is op de markt gebracht onder de naam PicoWay. Kliniek Veldhoven is de eerste kliniek die over deze nieuwe PicoWay laser techniek beschikt. De PicoWay laser is technisch gezien een revolutionair hoogstandje waar we de komende jaren nog veel over gaan horen. De laserapparaten zijn zeer kostbaar en zullen in beperkte aantallen worden aangeboden.

PicoWay laserbehandeling
PicoWay is een YAG Picolaser met de kortste pulsduur (350 – 450 picoseconden) en werkt met meerdere kleuren laserlicht. De lichtkleur 1064 NM verdraagt de huid veel beter bij de behandeling van donkere tatoeagekleuren zoals zwart. Zelfs op de gebruinde of getinte huid geeft deze laser geen reactie bij een grote spot (lichtbundel). De PicoWay laser kan zeer ruim ingesteld worden op het behandelen van verschillende type tatoeages en huidtypen. Verder is het systeem veel krachtiger, waardoor er meer mechanische vergruizing dan thermische vergruizing plaatsvindt. Dit heeft als voordeel dat er bijna geen warmte meer in de huid waarneembaar is. Na de behandeling is de hersteltijd minimaal, waardoor men zou vergeten behandeld te zijn. Dat zijn zeer grote verschillen ten opzichte van de laserbehandelingen met de voorgaande lasers. De PicoWay laser is in staat om meer inkt, in vele kleinere deeltjes dan voorheen te vergruizen. De periode tussen de behandeling wordt korter, omdat de inktdeeltjes sneller door het lichaam worden opgeruimd.

Inmiddels zijn er enkele honderden mensen behandeld met de PicoWay laser bij Kliniek Veldhoven. De speciaal hiervoor opgeleide huidtherapeuten zijn verbaasd over de reactie die de laser geeft tijdens de behandeling. Alle kleuren worden probleemloos vergruisd; zelfs geel en wit die voorheen onmogelijk waren om te behandelen. Ook blauw en groen zijn uiteraard geen enkel probleem.

De eerste ervaringen met foto`s zijn inmiddels zichtbaar op de website van Kliniek Veldhoven.