q-switched lasers, picoSure of PicoWay

Q-switched lasers , PicoSure of PicoWay?

Veel mensen die op zoek zijn naar informatie over volledig tatoeage verwijderen zien vaak door de bomen het bos niet meer. Hier een samenvatting van de belangrijkste verschillen en de ontwikkeling van de lasers in de loop der jaren.

Tien jaar geleden is er door onder meer de Rubylasers met een lichtkleur van 694NM en Alexandrite lasers met een lichtkleur van 755NM plaats gemaakt voor de Yag Laser die beschikt over 2 lichtkleuren (1064NM en 532nm). De Q-switched laser is vaak bekend onder de naam Yag Laser. De Yag laser heeft als voordeel dat de lichtkleur van 1064NM bij donkere tatoeagekleuren dieper in de huid doordringt en de tatoeage sneller verwijdert. Met de lichtkleur 532NM zijn de roodtinten in een tatoeage erg goed te behandelen. Ook is men in staat geweest om de tijdsduur van de lichtpuls te verkorten, zodat er minder kans is op verbranding.

Echter een groot nadeel van de Q-switched Yag laser is een minder goede reactie in de tatoeagekleuren blauw en groen. Door naast de Q-switched Yag laser een laser te gebruiken die goed reageert op de kleuren blauw en groen zoals een Alexandrite laser met 755NM en de Ruby 694NM laser is dit probleem verholpen. Er zijn lasersystemen in omloop die over alle drie de lichtkleuren beschikken. Wel is er altijd veel kwaliteitsverschil geweest in de lasers.

PicoSure laser
In het voorjaar van 2013 is er groot nieuws. Er is een nieuw Alexandrite Picolaser ontwikkeld met een veel kortere pulsduur en een kracht van 165 -200Mj. De pulsduur is van nanoseconde (Q-switched) is naar picoseconde teruggebracht. De techniek voor het verwijderen van tatoeages komt in een stroomversnelling door de komst van de Alexandrite Picolasers met de lichtkleur 755NM (PicoSure). Iedere inktkleur kan met dit lasersysteem behandeld worden.

Q switched, picoway

De golflengte bepaalt mede hoe goed het laserlicht geabsorbeerd wordt door de inktkleuren dat men wil laseren.

 

Dit lasersysteem heeft ook nadelen; de lichtkleur (755NM) van een Alexandrite Picolaser is vrij agressief voor de huid bij het behandelen van zwarte tatoeages. Dit veroorzaakt snel blaren en is niet wenselijk na het verwijderen van een tatoeage. Ook dringt de lichtkleur 755NM minder diep in de huid door dan de lichtkleur (1064NM), hierdoor wordt de tatoeage minder snel verwijderd. Verder is de PicoSure laser voor de eigenaar een duur apparaat in onderhoud en dit wordt uiteindelijk doorberekend in de consumentenprijs.

PicoWay
De allernieuwste techniek anno 2015 is de PicoWay laser. PicoWay is uitgegroeid tot een geavanceerde Picolaser, uitgevoerd met de meest moderne en technische hoogstandjes. In deze Picolaser zitten lasers met verschillende lichtkleuren; een 755NM lichtkleur die wordt omgezet naar de lichtkleuren 1064NM en 532NM. Dit betekent dat de PicoWay laser met FDA goedkeuring op alle inktkleuren goed reageert.

Een groot voordeel ten opzichte van de PicoSure laser is dat de lichtkleur 1064NM bij het behandelen van donkere kleuren zoals zwart veel ‘vriendelijker’ is voor de huid. Bovendien zijn alle huidtypes met deze laser goed te behandelen. Verder is de pulsduur 30% – 40% korter, zodat er minder warmte in de huid komt. De hoeveelheid lichtenergie die in deze zeer korte tijd op de tatoeage-inkt wordt ‘geschoten’ kan hierdoor verdubbeld worden naar 400Mj. Dit hoge piekvermogen zorgt ervoor dat het behandeltraject veel korter duurt.

Tijdens de ontwikkeling van de PicoWay techniek blijkt dat door het verkorten van de pulsduur in picoseconden en het verhogen van de energie een mechanische reactie ontstaat. De mechanische reactie (schokgolf) verpulvert de inkt in de tattoo vele malen kleiner dan voorheen mogelijk was. Het lichaam kan de inktdeeltjes sneller op een natuurlijke wijze afvoeren. Bovenal heeft de PicoWay techniek als voordeel dat er door de mechanische energie bijna geen warmte meer in de huid waarneembaar is en dit de kans op verbrandingen en pigmentverschuivingen verkleint.

Marktontwikkeling
Naar verluidt communiceren kleine praktijken of beauty salons dat zij over een Picolaser beschikken om de concurrentie aan te kunnen. De traditionele lasermodellen voldoen niet meer aan de vraag van de consument en de inkomsten van deze bedrijven zullen op andere manieren gegenereerd moeten worden. Deze bedrijven hebben niet de grootte om hierin mee te kunnen. De Picolasers kosten enkele tonnen in euro’s. De afgelopen tien jaar zagen we dit ook bij de Yag lasers. Partijen konden niet achterblijven in de ontwikkelingen en kochten goedkope Yag lasers van Chinees fabricaat.

Verder zijn er ook spelers op de markt met een groot kapitaal die graag een graantje meepikken van de marktgroei, maar daarmee rijst tegelijkertijd de vraag of zij over voldoende kennis en kunde beschikken. Is er in de kliniek jarenlange ervaring met verschillende laserapparatuur? Is de behandelaar KP-geregistreerd? Let hier op wanneer u een tatoeage met een laser laat verwijderen.